17 Ağustos 2023 - Dr. Ümit AKTAŞ

Ağız Ve Diş Sağlığınızı Koruyun!

Image

Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığımızın önemli bir parçasıdır. Dış görünüşümüzü doğrudan etkiler, gerekli bakım yapılmadığı ve önemsenmediğinde ise sindirim problemlerinden kalp sağlığına, konuşma bozukluğundan ağız kokusuna kadar bir çok olumsuz etki ile karşılaşmamıza sebep olabilir. Diş eti iltihapları, diş çürükleri, sızılar ve ağrılar…Bütün bu etkiler yaşam kalitemizin düşmesine sebep olabilir. Hastalıklar bir yana gülmekten, kahkaha atmaktan korkar hale bile gelebiliriz.

Peki, ağız ve diş sağlığımızı korumak için ne yapabiliriz?

Diş hekimlerine göre; ağız ve diş sağlığını korumak için aşağıdaki 5 adım çok önemlidir.

  1. Düzenli diş fırçalama: Dişlerinizi her gün en az iki kez, sabah ve gece olmak üzere düzenli olarak fırçalamalısınız. Diş fırçalarken yumuşak kıllı bir diş fırçası ve doğru bir diş macunu kullanmalısınız. Fırçayı dişeti çizgisine 45° açı ile tutarak diş yüzeylerini diş etinden dişe doğru fırçalayın. Tüm dişlerin dışını, içini ve çiğneme yüzeyini ileri doğru kısa hareketler kullanarak nazikçe fırçalamak diş temizliği için önemlidir. Bakterileri uzaklaştırmak ve ferah bir nefese kavuşmak için dilinizi de çok bastırmadan fırçalamayı unutmayın.
  2. Diş ipi kullanımı: Diş aralarındaki plak ve kalıntıları temizlemek için günlük olarak diş ipi kullanmalısınız. Gece yatmadan önce diş ipi kullanarak diş eti sağlığını koruyabilir ve çürük oluşumunu önleyebilirsiniz.
  3. Sağlıklı beslenme: Sağlıklı bir beslenme, ağız ve diş sağlığınızı etkileyebilir. Şekerli ve asidik yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı, dengeli bir beslenme planı takip etmelisiniz. Diş sağlığı için önemli olan kalsiyum, fosfor, C vitamini ve D vitamini gibi besinleri içeren gıdalar, günlük beslenme listenizde yer almalıdır. Hem genel sağlık hem de ağız ve diş sağlığı için su tüketimini de ihmal etmemelisiniz.
  4. Düzenli diş hekimi kontrolleri: Diş hekiminize düzenli olarak kontroller için gitmelisiniz. Profesyonel diş temizliği ve muayene yaptırmak, dişlerinizdeki sorunları erken teşhis etmek ve tedavisi için önemlidir. Diş hekiminiz ağız ve diş sağlığınızı takip edebilir ve size gerekli önlemleri önerebilir.
  5. Sigara ve alkol kullanımından kaçınma: Sigara içmek ve aşırı alkol tüketmek ağız sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Sigara diş sararmasına, diş eti hastalıklarına ve ağız kanseri gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle sigara ve alkol kullanımından kaçınmalısınız.

Bu 5 madde dışında dikkat edilmesi gerekenler ise;

  • Diş koruyucu ekipman kullanımı: Eğer spor veya diğer riskli etkinlikler yapıyorsanız, ağız koruyucu kullanmanız çok önemlidir. Koruyucular, dişlerinizi darbelerden ve yaralanmalardan koruyabilir.
  • Dişlerinizi kürdan ya da sivri cisimlerle temizlemekten kaçınmalısınız. Diş etinizi yaralayabilir ve diş sağlığınızı bozabilirsiniz.

Bu adımları takip ederek ağız ve diş sağlığınızı koruyabilir ve çürükler, diş eti hastalıkları ve diğer ağız sorunlarıyla karşılaşma riskinizi azaltabilirsiniz. Ancak, düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret etmeyi ve onun önerilerine uymayı unutmamalısınız.